Dermatoloog voor dieren
Het vinden van de oorzaak van de huidklachten van jouw huisdier hoeft geen jarenlange zoektocht te zijn. Net zoals in de humane zorg, bestaat er ook voor dieren specialistische zorg. In grotere dierenziekenhuizen werken meerdere dierenarts-specialisten of gedifferentieerde dierenartsen. Voor bijna alle vakgebieden binnen de diergeneeskunde is er wel een specialist te vinden.
Bij een dierendermatoloog kun je terecht voor de behandeling van alle huid- en vachtproblemen (incl. oren, nagels en anaalzakjes). In principe werkt een dermatoloog op doorverwijzing van de dierenarts. Vergelijkbaar met een huisarts en doorverwijzing naar het ziekenhuis. De dierenarts komt er niet uit en stuurt de patiënt door. Echter wordt niet altijd (tijdig) doorverwezen. Steeds meer eigenaren willen ook meteen naar een specialist. Je hoeft dus niet te wachten tot de dierenarts je doorverwijst. Je kunt ook zelf om doorverwijzing vragen, of direct een afspraak maken zonder doorverwijzing.
Een dermatoloog voor dieren behandeld alleen huidpatiënten en blijft zich voortdurend bijscholen in dit vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en geven trainingen en lezingen aan dierenartsen en paraveterinairen. Sommige dermatologen blijven na hun specialistenopleiding betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicatie of huidverzorgingsproducten.
Verderop in dit artikel vind je een overzicht met de dermatologen voor dieren in NL en België (incl. contactgegevens).
Soorten dierenartsen
In Nederland zijn er verschillende soorten dierenartsen, afhankelijk van de diersoort die ze behandelen, hun specialisatie en ervaring. Zo bestaan er dierenartsen voor gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en paarden.
Kleine huisdieren zoals konijnen, fretten en knaagdieren, vogels en andere exotische dieren vallen onder de gezelschapsdieren. Maar uitgebreide kennis (en ervaring) ontbreekt helaas vaak bij de meeste dierenartsen voor deze diersoorten. Gelukkig bestaan er ook voor deze diersoorten specialisten en ervaren, kundige dierenartsen.
Naast indeling op basis van diersoort, kunnen we dierenartsen ook onderscheiden op basis van hun specialisatie in verschillende vakgebieden, zoals interne geneeskunde, dermatologie of chirurgie.
Dierenarts-specialist
Na het afronden van de opleiding Diergeneeskunde kan een dierenarts een specialistenopleiding (Residency) volgen. Deze opleiding duurt 3 tot 4 jaar waarbij de dierenarts onder begeleiding een Europees specialist (Diplomate) werkt. Naast het behandelen van patiënten verricht de dierenarts ook wetenschappelijk onderzoek en geeft hij/zij lezingen aan dierenartsen en andere doelgroepen.
Elk vakgebied heeft een aparte ‘College’ met wisselende eisen voor de opleiding en het examen. De overkoepelende organisatie in Europa is de European Board of Veterinary Specialisation (EBVS).
Na het voldoen aan alle vereisten en het slagen voor het examen, mag een dierenarts zich Europees specialist noemen. Een dierenarts-specialist krijgt dan een diploma met bijbehorende titel ‘Diplomate’.
Het slaginspercentage verschilt per discipline. Over het algemeen mag een dierenarts s.i.o. 3 of 4 keer het examen proberen te halen. Als hij/zij het dan niet haalt, dan is er geen mogelijkheid meer om de titel ‘Diplomate’ of specialist te behalen.
In Nederland hebben we zo’n 4000 dierenartsen, waarvan een kleine 300 dierenarts-specialisten van 25 verschillende ‘Colleges’.
Vroeger hadden we in Nederland ook de titel ‘Nederland Specialist‘. Tegenwoordig wordt deze titel niet meer verleend. De laatste jaren wordt er wel een mate van erkenning gegeven aan dierenartsen die de specialistenopleiding afgerond hebben, maar het examen (nog) niet gehaald hebben. Zij worden vaak alsnog dierenarts-specialist genoemd en erkend als bv dermatoloog, chirurg of orthopeed.
Gedifferentieerde dierenarts
In het Verenigd Koninkrijk is het veterinaire systeem voor dierenartsen en specialisten goed gestructureerd en gereguleerd door het Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS). Naast dierenartsen en specialisten, bestaan er in Engeland ook ‘Advanced Practitioners‘. Een ‘Advanced Practitioner’ is een officiële erkenning van de specifieke kennis en vaardigheden van een dierenarts op een bepaald vakgebied, maar wordt niet beschouwd als een specialist.
De RCVS Advanced Practitioner is een postdoctorale opleiding die een hoger kennis- en ervaringsniveau certificeert dan dat aan het einde van een dierenartsdiploma. Daarnaast wordt hiermee ook bevestigd dat dit niveau actueel en up-to-date is.
In Nederland hebben we deze erkende status (nog) niet. Deze gedifferentieerde dierenartsen vormen een soort tussenlaag tussen de eerstelijnsdierenartsen en dierenarts-specialisten. Bij grote ketens zoals AniCura en Evidensia werken veel dierenarts-specialisten die nauw samenwerken met de gedifferentieerde dierenartsen. Bij Evidensia hebben ze ook diverse ‘Evidensia differentiatie trajecten’ voor dierenartsen. Dat is een traject van 3 jaar onder begeleiding van een specialist. Ook na de opleiding moet de dierenarts aantonen dat hij/zij bekwaam en kundig is om deze status te mogen behouden.
Dierenartsen kunnen vrijwillig nascholing volgen op diverse manieren, variërend van afzonderlijke lezingen tot uitgebreide reeksen cursussen of speciale postacademische opleidingen. Aan zo’n opleiding zitten vaak diverse vereisten verbonden zoals het aanleveren van een case log, volgen van cursussen, schrijven van case reports en voltooien van toetsen. Pas nadat de dierenarts aan de vereisten voldoet, krijgt hij/zij een ‘Certificate’ of ‘Master in Advanced Studies. De bekendste aanbieder is bijvoorbeeld ESAVS.
Er zijn in NL en België meerdere dierenartsen die dergelijke opleidingen hebben gevolgd. Dit staat vaak op de website van de praktijk vermeldt.

Dermatologen in NL en BE
Op de website van het European College of Veterinary Dermatology (ECVD) kun je ook een overzicht van alle dermatologen in Europa vinden (klik hier).
In Nederland en België zijn er meerdere dermatologen werkzaam. Op de onderstaande kaarten vind je de locaties waar zij werken met eronder de contactgegevens per locatie.
Dierendermatologen in Nederland
Op het moment zijn er 8 dierendermatologen in NL, waarvan 5 Europees Specialisten (DipECVD).

Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem
Dermatoloog Dr. Annette van der Lee (dipECVD) en dierenarts Ilse van Hensbergen, specialist in opleiding
Polidagen: maandag, donderdag en vrijdag
Adres: Meander 10 6825 MB Arnhem
Telefoon: 026 – 33 33 730
E-mail: info@edz-arnhem.nl
Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren
Dermatoloog Marieke van Damme (dipECVD)
Adres: Yalelaan 108 3584 CM Utrecht
Telefoon: 030 – 253 9411
E-mail: receptieukg@uu.nl
Medisch Centrum voor Dieren
Dermatoloog Mieke Leistra (ECVD residency afgerond), Sara Muñoz Declara (DipECVD) en dierenarts dermatologie Marlies Pul-Moes
Adres: Isolatorweg 45 1014 AS Amsterdam
Telefoon: 020 – 740 0600
Anicura Haaglanden Rijswijk
Dermatoloog Silvia Auxilia (dipECVD) en dierenarts Marie Welters, specialist in opleiding
Adres: Frijdastraat 20a 2288 EZ Rijswijk
Telefoon: 085 – 483 13 00
E-mail: haaglanden@anicura.nl
Veterinaire Specialisten Vught
Nicole Hoes (ECVD residency afgerond)
Adres: Reutseplein 3 5264 PN Vught
Telefoon: 013 – 5285900
E-mail: info@veterinairespecialisten.nl
Dierendermatologen in België

Let op: in België zijn er drie Franstalige dermatologen en één Vlaamse.
Universiteitskliniek Gent
Dermatoloog Sophie Vandenabeele (DipECVD)
Adres: Vakgroep Kleine Huisdieren (ingang 20), Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke, België
Telefoon: +32 (0)9 264 77 00 (werkdagen van 8 – 16.15u)
Universiteitskliniek Luik
Dermatoloog Caroline Leonard (DipECVD)
Adres: Quartier Vallée 2, Avenue de Cureghem, 1 Sart-Tilman, 4000 Liège, België
Telefoon: 04/366.42.00 (van 8.30 tot 17.00 uur)
E-mail: contact.ac.cvu@uliege.be
Caladrius Centre Vétérinaire de Spécialistes
Dermatoloog Jérôme Ngo (DipECVD)
Adres: Rue provinciale 315, 1301 Wavre, België
Telefoon: 003210561056
Online afspraak maken: klik hier
Le Centre Vétérinaire Monvt.eu
Dermatoloog Luc Beco (DipECVD)
Adres: Avenue Reine Astrid, 104B, 4900 Spa – België
Telefoon: +32 (0)87 / 77 47 22
E-mail: info@monvt.eu